Keukentips.nl - De beste keukentips van Nederland !
  Home
Recept van de dag
Kruiden
Kwaaltjes & Kruiden
Laatste recepten toegevoegd
Praktische tips
Keukentermen
Links
Zoeken
Reacties en Keukentips in de pers
contact

Wij hebben in totaal 8401 recepten aanwezig voor u !
 

Afschuimen

Afschuimen is het verwijderen van ongewenst schuim, met het doel het gerecht helder te maken (bouillon en gelei).
Het schuim wordt veroorzaakt door het stollen van door het stollen van albumine (een eiwitstof) die bij 70 graden stolt, bij het koken in het water overgaat en als schuimlaag komt boven drijven.
Afschuimen wordt toegepast:
Bij het trekken van bouillon:
Werkwijze: de eenvoudigste manier is het afscheppen met een schuimspaan.
Voor fijnere soepen is afschuimen niet aan te raden, daar het verlies van eiwit het gevolg is.
Voor het verkrijgen van volkomen heldere bouillon wordt klaren toe gepast (zie bij klaren).

Bij het koken van vis en bereiding van gelei:
Voorzichtig met een schuimspaan het schuim verwijderen.

Bij bereiding van suikerstroop:
Werkwijze: door middel van een in koud water nat gemaakte lepel het schuim af scheppen.

<< Terug

Copyright © 2004 / Design : NewEgo[Identify Yourself] / Content : Keukentips.nl